En fortælling om rodselleri og en vidunderlig opskrift på Hasselbach rodselleri med Malenes røde kraut og gedefeta.

Hasselbach rodselleri med Malenes røde kraut og fetaost. Keramikskålen er fra Lov i Listed.

Nu er det tid til at så igen og forberede endnu et år i haven.

Det slog mig her til morgen, at jeg skal huske at få sået knoldselleri, således at planterne kan nå at udvikle sig, til de skal plantes ud på friland først på sommeren.
Det tager nemlig tid for rodsellerifrø at udvikle sig og spirerne er sarte – men kun for at udvikle sig til en af de mest robuste, mættende og delikate grøntsager, vi har.
Rodselleri er en af de grøntsager vi spiser allermest af i denne tid. Faktisk helt fra september og så ind i foråret. Den står fortsat i jorden hos os, har klaret frosten fint og er frisk, sprød og smagsrig – og ikke mindst næringsrig. Mange synes at den smagsmæssigt er bedst i efteråret, men jeg er nu mest pjattet med den nu, – i en tid, hvor friske grøntsager så småt begynder at blive en mangelvare og hvor man også kan være heldig, at få nogle pæne grønne toppe med som pynt på en god suppe eller en rugbrødsmad.

Ny opgravede rodselleri fra d. 3. marts 2021.

Det, som altid slår mig er, hvor små og fine frøene er, hvor tidligt de skal sås og hvor lang tid det rent faktisk tager dem, at udvikle sig fra frø til spiseklar plante. Husk at det er lyskimer frø, så de skal blot sås ovenpå jorden og have lys, for at de kan spire. De skal holdes fugtige, så godt at pakke frøbakken ind i en lys plasticpose.

Selleri tilhører gulerodsfamilien, hvilket tydeligt ses på frøstanden. De er ikke mere end et par mm. lange og 1 mm. tykke. Her i keramikskål fra Lov i Listed.

Udover at det er en grøntsag der virkelig tager sig den tid den tager, er det også en meget gødningskrævende grøntsag. Når du synes, du har gødet dine rodselleri rigeligt, så giv dem en omgang til, så er det sikkert fortsat for lidt, men i det mindste nok. Så der skal noget kompost til og meget gerne noget møg fra eventuelle husdyr. Vi har høns og får og lader derfor deres gødning ligge og kompostere sammen med grøntafklip mm et år, hvorefter vi har den skønneste kompost til haven.

Rodselleri afbilledet i en af mine yndlingsbøger: Den nye selvforsynende have af John Seymour.

Hvad indeholder knoldselleri?

Knoldselleri indeholder en masse fibre, mineraler og vitaminer. Uundværlig i den gamle køkkenhave og på det moderne middagsbord. Fibre og næringsstoffer, som er så vigtige for vores fordøjelse, både som hjælp til at absorbere fedtstoffer, toksiner mm, men også som mad til mange af de probiotiske mikrober, der gerne skal huse vores tarm. Det er næsten lettere at indsætte en næringsoversigt herunder, så du selv kan gå på opdagelse i rodselleriens indholdsstoffer. (Du kan her blot scrolle forbi næringsindholdet for rodselleri. Efter denne, kommer der den skønneste opskrift på Hasselbach rodselleri.)

Nutritional value of Celeriac Serving Size: 1 Cup, 156 g

Calories 66 Kcal.Calories from Fat 4.23 Kcal.

ProximityAmount% DV
Water137.28 gN/D
Energy66 KcalN/D
Energy275 kJN/D
Protein2.34 g4.68%
Total Fat (lipid)0.47 g1.34%
Ash1.56 gN/D
Carbohydrate14.35 g11.04%
Total dietary fiber2.8 g7.37%
Soluble dietary fiber1.47 gN/D
Insoluble dietary fiber1.33 gN/D
Total Sugar2.5 gN/D
MineralsAmount% DV
Calcium, Ca67 mg6.70%
Iron, Fe1.09 mg13.63%
Magnesium, Mg31 mg7.38%
Phosphorus, P179 mg25.57%
Potassium, K468 mg9.96%
Sodium, Na156 mg10.40%
Zinc, Zn0.51 mg4.64%
Copper, Cu0.109 mg12.11%
Manganese, Mn0.246 mg10.70%
Selenium, Se1.1 µg2.00%
VitaminsAmount% DV
Water soluble Vitamins  
Vitamin B1 (Thiamin)0.078 mg6.50%
Vitamin B2 (Riboflavin)0.094 mg7.23%
Vitamin B3 (Niacin)1.092 mg6.83%
Vitamin B5 (Pantothenic acid)0.549 mg10.98%
Vitamin B6 (Pyridoxine)0.257 mg19.77%
Vitamin B9 (Folate)12 µg3.00%
Folic Acid0 µgN/D
Folate, food12 µgN/D
Folate, DEF12 µgN/D
Choline14 mg2.55%
Vitamin C (Ascorbic acid)12.5 mg13.89%
Fat soluble Vitamins  
Lutein + zeaxanthin2 µgN/D
Vitamin E (alpha-tocopherol)0.56 mg3.73%
Vitamin K (phylloquinone)64 µg53.33%

Smagen ikke alle elsker – men jeg gør!

Når det kommer til hvordan vi spiser denne delikate grøntsag, så er der et utal af muligheder, da den smager skønt både rå, tørret, kogt og bagt.

Klassisk er den brugt i gryderetter, men dens cremede hvide kerne, er også vidunderligt bagt eller kogt sammen til en mos, med citronskal og evt. lidt smør, olie eller fløde og en bunke friskkværnet peber. Den fungerer også vidunderligt i urtesalt, i supper, i råkost, til kød eller til ostebordet og kan fint erstatte en frikadelle eller andet kød og udgøre det som hovedaktør i dit måltid.

Smagen er unik. Både stærk, nøddeagtig, med en del sødme og så denne lidt karakteristiske sellerismag, som er så svær at beskrive.
Rodselleri er sporet tilbage til Italien for omkring 600 år siden, hvor den voksede vildt, men den er nu kendt og elsket i det meste af verden.

OG jajada, den kan sørme også fermenteres!

OG HOV, fik jeg sagt, at den er perfekt at fermentere i en saltlage på ca. 2 %, skåret i 2 x 2 cm. firkanter. Holder sig i årevis og smager omend endnu bedre, når den har stået et års tid. Kan så herefter vendes i olie og steges på panden eller i ovnen. DELIKAT!

Hasselbach rodselleri med rød kraut og fetaost.

Rens din rodselleri godt og del den i 2 halve. Lag et skærebræt op ad din rodselleri med en tykkelse på højst 1 cm, således at du ikke ved et uheld, kommer til at skære helt igennem, når du skærer tynde indsnit i din rodselleri. På den måde bliver dine snit også mere ensartede. Vær herefter generøs med din olivenolie, gnid salt ind i indsnittene og krydr med chili og sød paprika. Du kan også krydre med ex. rosmarin eller timian, alt efter hvad du kan lide og hvad du serverer den med. Du kan, hvis du ønsker en mere glaseret overflade og mere sødme, hælde lidt sensommerhonning over rodsellerierne og bage med i det sidste kvarter.

Bag dine Hasselbach rodselleri på 160 grader i ovnen i ca. 45 minutter, til de er møre indeni og sprøde på toppen.

Server med rød kraut og en god gedefeta. Må de bekomme dig vel.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Celeriac

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ingredientsprofiles/Celeriac

http://aggie-horticulture.tamu.edu/plantanswers/vegetables/celeriac.html

http://www.cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/c/Celeriac.htm