Zink er et spormineral som spiller en vigtig rolle i utallige enzymatiske processer i kroppen, fra omsætning af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer til flere roller i immun- og hormonsystemet samt i aktiveringen, transporten og funktionen af A vitaminet i dine øjne.

Tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler under graviditet og amning, er generelt vigtig og dette gælder bestemt også for zink, særligt når det drejer sig om normal vækst og udvikling af barnet under graviditet, barndom og pubertet. Derfor ligger de daglige anbefalinger af zink også lidt højere hos gravide og ammende, end hos resten af befolkningen.

Nogle studier peger på, at en lav fødselsvægt kan være delvist årsaget af zinkmangel hos moderen. (1, 3) Derudover er det kendt, at mangel på zink, kan give problemer med psyken, hvilket er værd at overveje, hvis du efter din fødsel, lider af depression, angst og uro. (6)

Hvornår er jeg i risiko for at være i zinkmangel:

Specielt kan du komme til at mangle zink, hvis du gennem mange år, har brugt p – piller, hvilket kan dræne kroppen for vigtige spormineraler og mineraler, såsom zink, jern og magnesium. (2) Derudover kan der opstå mangel på zink, hvis du er vegetar, har problemer med fordøjelsen, ex. hyppig diarre eller opkastninger, inflammatorisk tarmsygdom og/eller tager medicin, som blokerer for optagelsen af zink. (3)

Ensidig kost og for lidt næring, er nogle af de hyppigste årsager til zinkmangel hos kvinder. Dette er primært i lande, hvor man lever meget af hvide, polerede ris og har en ensidig og sparsom kost, hvilket oftest vil sige U – landene.

Derudover skal man som vegetar være opmærksom på, at zink fra Planteriget, kan være svær at optage og at der er visse emner som hedder phytater i fuldkornsprodukter og linser, som kan blokere for optagelsen af zink. (6) Her er det vigtigt at du sørger for at iblødsætte linser og korn godt, så bliver optagelsen af zink bedre og tillige er det en god ide at bage med surdej.

I puberteten og i perioder med kraftig vækst, er behovet for zink højt. Det er derfor vigtigt i disse perioder at tilføre tilstrækkeligt med zink.

Sæd indeholder store mængder Zink. Dette betyder også, at har manden en dårlig sædkvalitet, sen pubertet, lidelser i kønsorganerne, såsom sterilitet, ubalance i testosterene niveauerne eller har prostataproblemer, er det en god ide, at få checket op på zinkniveauerne. (9)

Derudover ses også øget behov for zink ved for meget eller for lidt mavesyre, kroniske eller akutte infektioner, lavt stofskifte, sukkersyge, belastede binyrer, indtag af for meget alkohol eller indtag af medicin som blokerer optagelsen af zink, ligesom midler mod for meget mavesyre, vanddrivende medicin, antivirale midler, steroider samt hjerte- og antiinflammatorisk medicin og reducerer optaget af zink.

Alarmklokken, vil hos en sundhedsfaglig person, også ringe, hvis et menneske klager over ændret lugte – og smagssans, manglende appetit, dårligt immunsystem eller føleforstyrrelser, snurren i arme og ben samt pludselig hørenedsættelse.

Har man endvidere fået problemer med huden såsom strækmærker, udslæt og eksem samt problemer med hår og negle, kan zinkmangel være værd at overveje.

Sidst, men ikke mindst, skal vi huske at være opmærksomme, hvis vi, eller en i vores omgivelser har OCD, angst, uro eller har en anden psykiatrisk lidelse, da zink blandt andet er delagtigt i udviklingen af vores hjerne og funktionen af vores neurotransmittere. (10)

Mangler jeg zink?:

Den mest almindelige måde at undersøge zinkmangel på, er via en blodprøve. Dette kan give en indikation på, hvorvidt man mangler zink. Men det er vigtigt at notere sig, at man godt kan mangle zink, til trods for en normal blodprøve viser det modsatte. Dette, da blodprøven ikke viser noget om indholdet af zink inde i kroppens celler. Det meste zink er bundet i knogler, muskler, prostata og i øjnene, ikke i blodbanen. Man kan dog foretage nogle supplerende tests, som kan indikere mangel samt checke blod og urin for tungmetaller, – især bly, kviksølv og cadmium samt yderlige checke for copper samt pyroller i urinen, methylering og B6 mangel. Men her er det en god idé at bruge en professionel.

En nem zinktest, anbefalet af Annette Harbeck Olesen:

”Det er let at teste sig selv for eventuel zinkmangel. Du kan i de fleste helsekostforretninger eller på nettet købe enten flydende zink eller en zinktest, som også består af flydende zink. Undlad at spise eller drikke noget i en lille times tid, tag lidt flydende zink og kør det langsomt rundt i mundhulen, mens du tæller til 25. I den periode skal du smage, hvordan væsken smager. Det er fortyndet metal (zink), så du vil givetvis have en let metallisk fornemmelse i slimhinderne, men det er væsken du skal koncentrere dig om. Den kan smage enten af vand, sødligt metallisk eller helt forfærdeligt. Smager den af vand, så mangler du zink, og kan med fordel tage food state eller Whole food zink til natten. Smager det sødligt metallisk, så har du let mangel, og smager det helt forfærdeligt, så har du tilstrækkeligt høje niveauer i kroppen og behøver ikke at tage ekstra tilskud.” (7)

Hvilken zink er så bedst for mig at tage og hvordan:

Her foreslår vi de lettest optagelige bindinger, nemlig zink pikolinat – orotat eller -methionin.

Mineraler, er altid bedst, at tage til natten, dvs. inden sengetid. For meget jern og copper blokerer også for optagelsen af zink. Så vær opmærksom på at tage din jerntablet i afstand af mad og ikke sammen med dine andre mineraler.

Du skal være opmærksom på ikke at få for meget zink, hvis du mangler copper eller jern, har forhøjet stofskifte, for højt blodtryk eller for tyktflydende blod.

Husk til enhver tid, at opsøge en god fagperson, som kan hjælpe dig, ved den mindste tvivl.

Herunder kan du se en tabel over de anbefalede doseringer (4):

For sunde, ammende babyer mellem 0 og 6 mdr., indeholder brystmælk, tilstrækkeligt med zink.

Anbefalet daglig dosering af zink
Alder Mænd Kvinder Gravide Ammende
0–6 mdr. 2 mg* 2 mg*
7–12 mdr. 3 mg 3 mg
1–3 mdr. 3 mg 3 mg
4–8 mdr. 5 mg 5 mg
9–13 mdr. 8 mg 8 mg
14–18 mdr. 11 mg 9 mg 12 mg 13 mg
19+ år 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

Mistænker du, at du har mangel på zink og er en voksen kvinde, kan du afprøve 20 mg. zink i en måneds tid (Du kan tage mere, hvis du har en fagperson ind over.) og se om ikke generne går væk på denne behandling. Vælg endelig et Whole food eller Food state produkt af høj kvalitet.

Du skal være opmærksom på, at tager du enkelttilskud af zink over en længere periode, kan du komme til at mangle copper. Derfor findes der også udmærkede zink/copper produkter, man kan bruge eller blot finde et godt kompleks, som dækker dig ind med mineraler i en letoptagelig form og i rette doseringer.

I hvilken mad, er der meget zink:

Zink fra planteriget er lidt vanskeligere at optage, end fra animalske fødevarer. Men fortvivl ej, da der er gode muligheder for at få zink fra ex. sesamfrø, græskarkerner, linser, dadler, hirse og hvedekim. Derudover er der også en del zink i æg, skaldyr – især østers, fisk og rødt kød.

Husk at alt handler om balance:

Når alt dette nu er sagt, er det vigtigt at pointere, at alt handler om balance og sund fornuft. En god, varieret, økologisk kost giver dig som regel det du har brug for af næringsstoffer. Det forudsætter naturligvis, at din fordøjelse og optagelse af næringsstoffer, fungerer som den skal og du ikke drikker for meget alkohol eller indtager for meget raffineret sukker eller er fysisk eller psykisk stresset.

For en sikkerheds skyld, kan du tage et godt, letoptageligt multivitamin – mineral kompleks, gode Omega 3 fedtsyrer og jævnligt mælkesyrefermenterede føde- og drikkevarer, så din tarm fungerer så optimalt som muligt. Tarmens nyttige beboere elsker fiberholdig kost, en ikke stresset hverdag og fermenterede føde- og drikkevarer på jævnlig basis.

Dernæst er det vigtigt at følge de anvisninger, din læge og jordemoder giver dig under din graviditet samt tage hensyn til individuelle behov.

Kilder: